12 πράγματα που πιθανόν δεν ξέρατε για τον Bruce Lee

Γεννήθηκε σαν σήμερα το 1940.

1) O Lee Jun Fan, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στις 27 Νοεμβρίου του 1940 στο San Francisco όταν οι…. γονείς του έκαναν περιοδεία στις Η.Π.Α. με τον κινέζικο θίασο. Το Jun Fan σημαίνει «αφυπνίζω και επιτυνχάνω» και πολλές οικογένειες συνήθιζαν να το δίνουν στα αγόρια για ηθική ανάταση και για να συμβολίσουν την επιθυμία του κινέζικου λαού να αποκτήσει ξανά την αίγλη της παλιάς κινέζικης αυτοκρατορίας. Για την Κίνα δεν είμαι σίγουρος αλλά ο Bruce Lee σίγουρα εκπλήρωσε το νόημα του ονόματος του.

2) Είχε γερμανικές ριζες απο την πλευρά της μητέρας του.

3) Ήταν διακεκριμένος χορευτής Τσα-Τσα στο Hong Kong πράγμα που τον επηρέασε να αναμείξει πολλά στοιχεία στην κινησιολογία της πολεμικής τέχνης που δημιούργησε αρκετά χρόνια αργότερα (Jeet Kun Do).

4) H πρώτη φορά που έπαιξε σε ταινία μεγάλου μήκους ήταν στην ηλικία του ενός έτους ενώ απέκτησε πρωταγωστικό ρόλο στην ηλικία των δέκα στην ταινία κινέζικης παραγωγής The Kid. 5)Στα 18 του έφυγε από το Hong Kong για να πάει πίσω στις Η.Π.Α. όχι με σκοπό να σπουδάσει αλλα επειδή καταζητούταν από τις αστυνομικές αρχές για την συμμετοχή του σε αγώνες πυγμαχίας μεταξύ συμμοριών.Εν τέλη όχι μόνο γλύτωσε τη φυλακή αλλά κατάφερε να πάρει πτυχίο στη Φιλοσοφία από το πανεπιστήμιο του Seattle.

6) Η δική του φιλοσοφία για τις πολεμικές τέχνες ήταν ο πρόδρομος για πολλά σημερινά σπορ όπως το Parkour, οι Μικτές Πολεμικές Τέχνες(MMA) ακόμα και το Breakdance. Επίσης πολλές γυμναστικές ασκήσεις, όργανα ακόμα και συμπληρώματα διατροφής που χρησιμοποιούμε σήμερα ήταν δικής του επινόησης.

7) O Bruce Lee παρόλο που ήταν ο πρωταγωνιστής είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή στο σκηνοθετικό και σεναριακό κομμάτι των ταινιών του. Οι ταινιές του ήταν το βασικό πρότυπο για όλες τα επερχόμενα έργα δράσης από τα μέσα τις δεκαετίας του 70 και μετά ενώ ήταν μεγάλη επιρροή για πολλούς καταξιωμένους σκηνοθέτες όπως ο Quentin Tarantino και ο Brett Ratner αλλά και μουσικούς όπως ο RZA των Wu-Tang και οι Gorillaz.

8) Το 1970 κατά τη διάρκεια μιας άσκησης με βάρη τραυμάτισε την πλάτη του τόσο σοβαρά ώστε να μείνει καθηλωμένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου για πολύ καιρό. Οι γιατροί του είπαν πως με το ζόρι θα μπορούσε να περπατήσει ξανά. Όπως έδειξε η ιστορία όχι μόνο ξαναπερπάτησε αλλά απέκτησε πολύ καλύτερη φυσική κατάσταση από ότι πριν.

9) Στο απόγειο της καριέρας του είχε μαθητές διάσημα πρόσωπα όπως τους Kareem Abdul-Jabbar, Steve McQueen, James Coburn, Joe Lewis και Roman Polanski. Για κάθε ιδιαίτερο μάθημα χρέωνε το πόσο των 100 δολλαρίων, γύρω στα 400 ευρώ σημερινά χρήματα! 10) To soundtrack της τελευταίας του ταινίας Enter the Dragon ήταν δημιούργημα του πασίγνωστου συνθέτη Lalo Schifrin και πούλησε πάνω από 500.000 κομμάτια. H ιδια η ταινία πάλι θεωρείται μέσα στις 500 πιο επιτυχυμένες ταίνιες όλων των εποχων με έσοδα 200.000.000 εκατομμύρια δολλάρια παγκοσμίως.

11) Σαν ένα από τα μεγαλύτερα ποπ είδωλα του περασμένου αίωνα έπαιξε βασικό ρόλο στη μάχη κατά του ρατσισμού και υπέρ των δικαιωμάτων των Κινέζων ειδικότερα. Χάρις τη δική του επιμονή η Δύση μυήθηκε στην ασιατική κουλτουρα σε τόσο μαζικό βαθμό. Ταινίες, πολεμικές τέχνες ακόμα και μουσική δεν θα είχαν γίνει ποτέ αποδεκτά σε εμάς χωρίς την δική του συμβολή.

12) Επίσημα ο Bruce Lee πέθανε αιφνιδίως στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που διέμενε στις 20 Ιουλίου του 1973 από εγκεφαλικό οίδημα που προκλήθηκε από ένα αθώο παυσίπονο. Όμως οι θεωρίες για τις συνθηκες του θάνατου του στην ηλικία των 33 ετών είναι τόσες πολλές που σκεπάζουν με ένα πέπλο μυστήριου όλη την ιστορία. Το μόνο όμως σίγουρο γεγονός είναι ότι την ημέρα της κηδείας του στο Hong Kong παρεύθησαν γύρω στα 30.000 άτομα που προηγούμενως είχαν κατακλύσει τους κεντρικούς δρόμους της πόλης κλαίγοντας και θρηνώντας για τον χαμό του λαϊκού τους ήρωα.


         eXodosclub.blogspot.gr



πηγή
                                                     -->


Share/Bookmark
Post A Comment
  • Τα σχόλια σας ΕΔΩ . . Comment using Blogger
  • . .ή στο Facebook . Comment using Facebook
  • . . Comment using Disqus

Δεν υπάρχουν σχόλια :